Izveštaj

Published on October 8th, 2023 | by admin

Pirot pobedio Radnik u Surdulici nakon produžetka

Pirot je u petak, 6. oktobra 2023. u 2. kolu Druge lige Srbije pobedio Radnik u Surdulici nakon produžetka rezultatom 110:106.

Pirot je na prvom gostovanju u novoj sezoni na jednoj izvanrednoj takmičarskoj utakmici i nakon produžetka i triler završnice uspeo da zabeleži važnu pobedu protiv Radnika, ekipe od koje je poražen u poslednje dve sezone u Surdulici, mestu gde domaća ekipa protiv Pirota poslovično igra izvanredno. Tako je bilo i ovoga puta, ali sa drugačijim ishodom na kraju.

Energična i očigledno maksimalno motivisana domaća ekipa je utakmicu otvorila izvanredno, pogotovo šuterski, najpre serijom od 7:0 za samo minut ipo da bi u takvom napadačkom raspoloženju već do polovine te četvrtine spakovala Pirotu 21 poen. Usledila je reakcija Pirota preko Dušana Filipovića i Miloša Vukićevića koji su trojkama koliko toliko ublažili nalet surduličana, bukvalno nepogrešivih u šutevima za dva poena. Druga četvrtina je odigrana u sličnom ritmu obeju ekipa, pri čemu je u pirotskoj ekipi i dalje bilo premalo raspoloženih igrača da pre svega zaustave efikasne napade, prodore i igru koju su nametnuli igrači Radnika, najpre Žigon, potom Dimovski i Anđelković, i naravno kapiren Srđan Grujić, tako da je domaća ekipa otišla na poluvreme sa 10 poena prednosti.

Treća četvrtina je ipak bila u znaku pirotske ekipe. I do tada izvanredan, još više se razgoropadio Dušan Filipović, takođe i Dimitrije Đorđević i Vladimir Stefanović, tako da je na kraju treće četvrtine rezultat bio nerešen. Poslednji kvartal regularnog dela utakmice obe ekipe su odigrale na sve ili ništa. Ekipa Radnika je bila još bolja u skoku pod oba koša dok se u gostujućoj ekipi konačno pojavio, baš kada najviše treba, Nikola Đonlić sa svojom prepoznatljivom igrom tako da bilo jasno da će utakmicu odlučivati detalji, nijanse i naravno koncentracija u odsudnim momentima. Tako je i bilo, sam kraj četvrte četvrine je bio dramatičan za obe ekipe jer su, posle izjednačenja Radnika preko iskusnog Grujića poslednja dva napada promašili i jedni i drugi tako da je utakmica otišla u produžetak.

Dramatičnu završnicu na kraju regularnog toka igre zamenila je triler završnica u produžetku. Najbolji igrači obeju ekipa su bili najbolji i u završnici, ali je iks faktor na kraju bio centar Pirota Borko Đorđević, koji je minut ipo pre kraja najpre uz uspešnu realizaciju dodao i koš iz dodatnog slobodnog bacanja za izjednačenje da bi malo kasnije, posle uspešnih bacanja Nikole Đonlića zaštitio svoj koš blokadom nad agilnim Žigonom uz uhvaćenu loptu, što je bila krucijalna prednost za preostali minut igre koji su ponovo Đonlić a potom i Filipović iskusno okončali sa po dva nepogrešivo izvedena slobodna bacanja, za zasluženu i važnu pobedu na kraju.

Pirot je teškom mukom osvojio zlata vredne bodove na utakmici na kojoj je pogodio 20 trojki od 40 pokušaja a ipak mogao čak i da je izgubi. Neugodna ekipa Radnika je primorala trenera Marka Spasića da za njihovu netipičnu ekipu meša karte, odnosno postave vrlo neobično u odnosu na druge rivale u ligi. Dobru partiju u pirotskoj ekipi su pružili Miloš Vukićević na svoj poseban način, Dimitrije Đorđević naročito trojkama u najbitnijim momentima utakmice, Vladimir Stefanović bez promašaja u šutu iz igre i Nikola Đonlić i Borko Đorđević kada je bilo najvažnije. Ipak, utakmicu je svojom igom, uticajem na rezultat i svemu viđenom obeležio Dušan Filipović: 38 poena, 8 (od 12) trojki, 11 faulova na njemu, 12/12 slobodna bacanja, “dabl-dabl” učinak, na terenu svih 45 minuta, indeks uspešnosti 45! On je ovoga puta bio mnogo više od onoga što se naziva MVP-ijem utakmice. Šteta što iz tehničkih razloga utakmica u Surdulici nije snimljena, tako da će se igra Dušana Filipovića samo prepričavati od strane malobrojnih aktera i prisutne publike na utakmici.

U ekipi Radnika je najbolji bio dvojac bivših igrača Pirota, Lazar Dimovski (indeks 30) i iskusni Srđan Grujić (44,23 minuta u igri, 80% šut iz igre, indeks 20) a odlično su ih ispratili Nemanja Žigon i Matija Anđelković.

2.kolo 2.MLS, petak, 06.10.2023. Hala SRC Zmaj, Surdulica
KK”RADNIK” : KK”PIROT” 106:110 (33:26 18:15 25:35 20:20 10:14)

Radnik: Matija Anđelković 21 (3/4 za dva, 5/7 za tri, indeks 17), Marko Vojvodić 4, Nemanja Žigon 20 6/9 za dva, 6 as, indeks 17), Nikola Marković 5, Vuk Katić, Miloje Šušić, Matija Dragićević 10, Lazar Dimovski 23 (8/10 za dva, 10 sk, 8.f.na, indeks 30), Srđan Grujić 18 (2/2 sl.bac, 8/9 za dva, 6 sk, indeks 20), Strahinja Knežević 5, Martin NIkolov, Đorđe Cvetković. Tr: Milan Janjić

Pirot: Nikola Đonlić 25 (7/7 sl.bac, 4/11 za tri, 8 f.na, indeks 18), Uglješa Radulović 1 (4 sk), Dušan Filipović 38 (12/12 sl.bac, 8/12 za tri, 5 sk, 11 f.na, indeks 45), Pavle Pančić, Dimitrije Đorđević 16 (4/9 za tri, 3 as, indeks 9), Mateo Kovačević, Miloš Vukićević 10 (2/4 za tri, 5 sk), Vuk Vasić 3, Vasilije Jovanović, Borko Đorđević 9 (4/5 za dva, 2 as, 10 sk, 3 f.na, indeks 18), Vladimir Stefanović 8 (1/1 za dva, 2/2 za tri), Aleksa Đorđević. Tr. Marko Spasić

Sudije: Marko Jolović (Kraljevo), Milan Nikolić (Leskovac), Milan Krečković (Niš)
Delegat: Vlade Filipović (Kraljevo)

U narednom, 3. kolu 2.MLS Pirot dočekuje Moravu iz Vladičinog Hana. Utakmica se igra u subotu, 14.10.2023.g. u sportskoj hali Kej, ovoga puta od 19,30 časova.


About the AuthorBack to Top ↑