vesti

Published on March 30th, 2021 | by admin

Svetislav Pešić Kari ušao u Kuću slavnih

Sa ponosom prenosimo vest da je Svetislav Pešić Kari, najsjajniji izdanak našeg kluba, najslavniji Piroćanac i pre svega jedan od najboljih košarkaških trenera na svetu izabran u FIBA Kuću slavnih.

Svetislav Kari Pešić je izabran u FIBA Kuću slavnih kao član klase 2020 tako da će se uskoro pridružiti srpskim legendama poput Borislava Stankovića, Ranka Žeravice, Dušana Ivkovića, Radivoja Koraća, Zorana Slavnića, Dražena Dalipagića, Dragana Kićanovića i Vlada Divca.

Svetislav Pešić (28. avgust 1949.) je svoju igračku karijeru započeo u Košarkaškom klubu Pirot, bio predvodnik nove generacije pirotskih juniora koja je upisala KK Pirot na mapi Srbije kada su u pitanju mlađe selekcije upravo te 1965. godine kada su juniori na prvenstva Srbije pobeđivali beogradski Partizan, Bor, kragujevačku Zastavu i bez izgubljenog boda dogurali do polufinala, te iste godine kada je Kari sa šesnaest godina debitovao za prvi tim i bio motorna snaga ekipe koja ispisala slavne stranice klupske istorije čija je kruna bio kvalifikacioni turnir za ulazak u Prvu ligu 1967. godine koji je održan u sali “Pedagoške akademije” u Pirotu. Na žalost nije ostvaren plasman u elitno takmičenje tadašnje Jugoslavije ali će sezona 1967. ostati jedna od najuspešnijih u istoriji pirotske košarke. Nakon Pirota, u jesen 1968. godine Kari je kao 19-godišnjak prešao u beogradski Partizan (period od 1967-1971), da bi karijeru nastavio u sarajevskoj Bosni (1971-1980) gde je i završio igračku karijeru, osvojivši kao igrač prvenstvo i kup Jugoslavije ali i kup Šampiona Evrope.

Trenerskim poslom je počeo da se bavi u Bosni od 1980-1987. U periodu od 1984 –1987. godine već je istovremeno vodio kadetsku i juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, kada je 1985. godine sa kadetskom reprezentacijom postao prvak Balkana i Evrope, a već naredne godine juniorski prvak Evrope, da bi 1987. godine u Bormiju sa juniorskom reprezentacijom postao prvak sveta bez poraza na zvaničnim utakmicama sa igračima predvođenim Divcem, Đorđevićem, Rađom i Kukočem koje je izveo do seniorskih dana. U periodu od 1987-1993. godine postao je selektor nemačke reprezentacije, sa kojom je 1993. godine osvojio prvenstvo Evrope. U berlinskuoj Albi je počev od 1993. godine u narednih sedam godina osvojio isto toliko trofeja: 4 prvenstva, 2 kupa i Kup Radivoja Koraća (1996), prvi klupski evropski trofej za Nemačku. Sa svim reprezentativnim selekcijama naše države bio je prvak Evrope, od kadetske (1985) do seniorske (2001). Pored titule prvaka sveta sa juniorskom najviše će se pamtiti svetska titula sa seniorskom (2002) u Indijanopolisu, šampionetu koji će ostati upamćen i po istorijskoj pobedi nad američkim Drim timom kao i Argentinom u finalu. Pored toga do kontinentalnog trona doveo je i Barselonu (2003) i reprezentaciju Nemačke (1993). Sve u svemu teško je nabrojati sve što je Kari osvojio kao trener, pogotovo je teško sabrati broj nacionalnih prvenstava i kupova jednog od najtrofejnijih evropskih trenera.

Posle svetskog prvenstva u Indijanopolisu preuzeo je Barselonu sa kojom je odmah osvojio Kup kralja, prvenstvo Španije i Evroligu (sezona 2002/03). Posle Barselone radio je jednu sezonu u rimskoj Lotomatici da bi 2006. godine sa španskom Đironom osvojio Evro kup (2007.). Po završetku misije u Đironi preuzeo je ambiciozni tim Dinama iz Moskve, da bi 1. septembra 2008. godine bio imenovan za trenera Crvene Zvezde sa kojom je igrao finale kupa Radivoj Korać i finale plej-ofa. Potom je preuzeo je špansku Valensiju (2010.) sa kojom je uspeo da se plasira u osminu finala Evrolige i plej-of španske lige. Izvesno vreme je bio savetnik bugarske reprezentacije a potom još jednom preuzeo Crvenu Zvezdu (2011.), da bi se kasnije ponovo vratio u Nemačku kao selektor reprezentacije, potom i trener minhenskog Bajerna sa kojim je 2014. godine osvojio nacionalno prvenstvo, prvo posle gotovo šest decenija. U leto 2018. prihvatio se poziv Barselone s kojom je 2019. osvojio Kup kralja a rastao se 2020.godine.

Veliki je put prošao naš Kari, od malog Pirota preko brojnih trofeja širom sveta do mesta u Kući slavnih gde po svemu i u svakom smislu pripada. Jedan je od najtofejnijih evropskih i svetskih trenera, kome je između ostalog jedinom pošlo za rukom da osvoji titulu klupskog prvaka kao igrač i kao trener, jedini trener koji je osvajao evropska i svetska prvenstva u svim Fibinim kategorijama, jedini trener koji je osvojio evropsko prvenstvo sa dve različite zemlje. Jedan je i jedinstven Svetislav Kari Pešić, unikatan u svetu košarke.

Kari Pešić je počasni građanin i zvanični promoter Grada Pirota, zvanično najbolji sportista Pirota 20. veka, aktuelni član Skupštine i promoter KK Pirot ali iznad svega piroćanac koji živi sa svojim gradom i svojim Košarkaškim klubom Pirot uvek, čak i kada je fizički daleko!

Čestitamo još jednom našem Kariju na jedinstvenom uspehu i ulasku u Kuću slavnih!


About the Author



Back to Top ↑