Izveštaj

Published on February 6th, 2021 | by admin

Pirot pobedio Dunav na domaćem terenu

Pirot je u subotu, 5. februara 2021. u 20. kolu KLS na domaćem terenu pobedio Dunav iz Starih Banovaca rezultatom 96:83.

Pirot i Dunav su odigrali jednu izvanrednu takmičarsku utakmicu dostojnu ranga takmičenja i epiteta derbija, bez obzira što su u pitanju ekipe koje se realno bore za opstanak u ligi. Pobednik ovog fajterskog meča je pirotska ekipa, koja je prvi put uspela da savlada Dunav i dosegne takmičarski ritama sa ostalim rivalima istih ambicija. Ostvarena je šesta pobeda u ligi uz ohrabrujući skor od tri pobede i dva poraza u drugom delu sezone.

Utakmica je počela u jakom ritmu sa obe strane tako da je odmah bilo jasno koliko će biti teško obema ekipama da izdrže takav ritam i sačuvaju snagu, koncentraciju i pamet za presudne momente kada se utakmica lomi i rešava. I upravo to je odlučilo pobednika, ti elementi igre koji su u svakom pogledu pripali ekipi Pirota.

Sredinom druge četvrtine pirotska ekipa je napala goste iz svih oružja, zaigrala odbranu čvrsto i energično i iz takve igre iznedrila seriju od 16:0, dosegla dvocifrenu prednost, dobila samopouzdanje koje nije presahlo sve do kraja utakmice i koje je suštinski bilo ključ pobede na kraju.

Na poluvremenu je Pirot imao 10 poena razlike tako da je iskusna ekipa trenera Mitra Ašćerića, dobro popunjena na svim pozicijama i sa dugom klupom, u trećoj četvrtini zaigrala na sve ili ništa. Rasplamsala se borba na terenu, prštalo je na obe strane, pogađali su se šutevi iz svih pozicija, ekipa Dunava je smanjivala razliku, bila rezultatski tu negde, strepeli su navijači i jednih i drugih, tako da je sve ostavljeno da se razreši u poslednjem kvartalu.

Tada, u toj odlučujućoj četvrtini je ekipa trenera Filipa Soceka, konačno u kompletnom sastavu na terenu, pokazala od kakvog je materijala sazdana. Upravo sve ono napomenuto, samopouzdanje, ritam, požrtvovanost, koncentracija i pamet, sve je to bilo na izvanrednom nivou i sve je to ono čime je Dunav bačen na kolena. I naravno timska igra! Prava, dosledna, bez padova kojom se ruši svaki rival! Sve je to ovoga puta krasilo igrače Pirota koji su dosegli rezultat čak i za pobedu preko izgubljenog skora na utakmici u Staroj pazovi gde je Dunav pobedio sa 14 poena viška. Imao je junak pobede, Dušan Filipović i šut da premaši taj magični međusobni skor ali lopta nije prošla kroz obruč. Ipak, Filipović je ostao junak utakmice a Pirot više nego zasluženo došao do vredne pobede!

Timska pobeda Pirota imala je svoje junake, pre svih Dušana Filipovića, koji je svoje prepoznatljive trojke na ovoj utakmici pogađao u najvažnijim momentima, počev od one kojom je otvorio utakmicu i samopouzdanje, sopstveno i ekipno, do onih tri (iz četiri pokušaja) u poslednjoj četvrtini. Važnu, gotovo krucijalnu ulogu na ovoj utakmici ostvario je Venki Džois na debitantskoj utakmici na domaćem terenu. Svojom eksplozivnošću bio je neuhvatljiv pod oba koša, a svojom igrom podređenoj ekipi i energijom i trudom dodao je poseban pečat igri pirotske ekipe, igri na kojoj Pirot može dobro da se osloni na narednim utakmicama poput ove. Venki je svojim učinkom odstvario najbolji indeks uspešnosti u svojoj ekipi a odnosom prema igri zaslužio ovacije malobrojne prisutne publike u hali Kej. Veliki doprinos sjajnoj pobedi utkao je Nikola Đonlić, sjajan kada su drugi posustajali. I Pendić, koji je igrao zrelo i racionalno, kao i još roviti Pantić sa kojim Pirot uvek deluje bolje. Pamtiće se i minijature zlata vredne Đukana Đukanovića, Vladimira Đorđevića, Lazara Rašića i Miloša Vraneša. Indeks ekipne uspešnosti zbog svega toga i jeste premašio sto vrednosnih poena.

Kod igrača Dunava svoju najbolju utakmicu u sezoni odigrao je mladi centar Dušan Juzbašić sa 30 indeksnih poena uspešnosti i bezmalo dabl-dabl učinkom. Pored izuzetnih procenata šuta pod košem bacao je u očaj domaću ekipu pogocima za tri poena. Odličnu partiju su pružili Dušan Majstorović i Nemanja Vučićević u drugom poluvremenu.

Na kraju uz čestitke povodom današnjeg venčanja dugogodišnjeg igrača Pirota Dušana Filipovića jedinstvena poruka svih članova kluba je da je ova pobeda posvećena njemu i njegovoj Ireni.

  1. kolo KLS, petak, 05.02.2021. Hala Kej, Pirot
    KK”PIROT” : KK”DUNAV” 96:83 (24:24 23:13 17:22 32:24)

Pirot: Nikola Đonlić 11 (6/6 sl.bac, 2 sk, 3 f.na), Sanel Mukanović, Dušan Filipović 24 (6/14 za tri, indeks 14), Dimitrije Đorđević, Lazar Rašić 5 (2/3 šut iz igre,, 3 sk, 3 f.na), Ivan Pendić 8 (4/4 za dva), Miloš Vraneš 6, Martin Matović, Mladen Pantić 11 (7 sk, 4 as, 7 f.na, indeks 15), Vladimir Đorđević 9 (3 as, 3 os.l), Đukan Đukanović 5 (3 sk, 2 as, 2 os.l), Venky Jois 17 (8/10 za dva, 7 sk, 3 as, 4 izg.l, indeks 19). Trener: Filip Socek

Dunav: Dušan Majstorović 21 (3/6 za tri, indeks 17), Bogdan Dragović 5, Miloš Antić, Vuk Malidžan 7 (6 as), Nikola Kovačević 5, Nikola Vuković 8, Andrija Nešović, Aleksandar Miljković 1, Marko Grković 2, Aleksandar Radulović, Nemanja Vučićević 12 (100% šut iz igre, 4/4 sl.bac), Dušan Juzbašić 22 (75% šut iz igre, 9 sk, 6 f.na, indeks 30). Tr: Mitar Ašćerić

Sudije: Ivan Stefanović (Kraljevo), Duško Sedlar (Novi Sad), Ivan Ilić (Niš)
Delegat: Ljubomir Milićević (Kruševac)

U narednom, 21. kolu KLS Pirot gostuje Kolubari u Lazarevcu.


About the AuthorBack to Top ↑