Izveštaj

Published on September 23rd, 2019 | by admin

0

“Pirot” pobednik turnira u Plevenu

KK”Pirot” je osvojio turnir “Kup Plevena 2019” pobedama nad dvema bugarskim prvoligaškim ekipama, “Černim Morem” iz Varne i domaćim “Spartakom”.

Pirot je osvajanjem Kupa Plevena, jednog respektabilnog bugarskog turnira, ostvario značajan rezultat koji će se posebno zapamtiti po izvanrednom pristupu utakmicama i dramatičnoj finalnoj utakmici protiv domaće ekipe odigranoj na gotovo takmičarskom nivou. I naravno pobedonosnom trojkom Dušana Filipovića u poslednjim sekundama te finalne utakmice.

Već na polufinalnoj utakmici protiv Černog Mora pirotska ekipa je na izvanredan način pokazala sopstveni igrački kapacitet, dobru timsku igru u oba pravca i sposobnost svih igrača da odgovore zadatku na terenu. Protiv ekipe iz Varne je debitovao Stefan Ljubenković izvanrednom igrom i impresivnim učinkom, dobro su ga pratili Dušan Filipović i Borko Đorđević, dok su ostali bili dobri taman onoliko koliko je trebalo da se u drugom poluvremenu utakmica prelomi i reši pobednik više nego ubedljivim rezultatom.

Finalna utakmica protiv domaćeg Spartaka pružila je sve ono što jedna prava prvenstvena utakmica od velikog rezultatskog značaja može da donese. A što ova turnirska prijateljska utakmica sama po sebi svakako nije trebala da bude. Ipak, obe ekipe su zaigrale muški, bespoštedno i snažno od samog starta utakmice. Ekipa iz Plevena, očigledno izvanredno motivisana, otvorila je utakmicu neverovatnim nizom pogodaka bez promašaja, nasuprot rivalima iz Pirota kojima ništa nije polazilo za rukom. A kada je nakon jedne nedosuđene lične greške glasno negodovanje Stefana Ljubenkovića sankcionisano tehničkom greškom, njegova plahovita ponovna reakcija koštala ga je druge tehničke, što je ujedno predstavljalo isključenje u trećem minutu utakmice. Šok za ekipu Marka Spasića dugo je potrajao, dok su igrači domaće ekipe nastavili rafalnu paljbu sve do kraja te duge prve četvrtine. Samo u šutu za tri poena gosti su pogodili koš sedam puta iz sedam pokušaja. Već od druge četvrtine nadalje sve je bilo drugačije. Iako su igrači Spartaka nastavili da igraju dobro i efikasno (do poluvremena su imali šut za tri 13 od 17, odnosno 76%) stigao je odgovor od ekipe trenera Marka Spasića. Predvođeni nezadrživim Dušanom Filipovićem svi koji su ulazili u igru zaigrali su sa puno samopouzdanja i vere da mogu stići do rezultatskog preokreta. Vladimir Stefanović je igrao kao da je godinama starter. Ognjen Ignjatović je doprineo izvanrednim minijaturama. Raširio se po terenu Balović, pod košem je zaigrao dobro Martin Matović, Skansi Stojanović je permanentno bio na visokom nivou tako da je rezultatsko vođstvo domaće ekipe počelo da se topi. Da nije primljena još jedna trojka sa istekom četvrtine rezultatski povratak bi bio još bliži.

Nastavak utakmice je Pirotu već na startu doneo rezultatski priključak. Opali su nestvarni procenti šuta domaćoj ekipi dok je na drugoj strani Pirot bivao sve bolji i opasniji. Na žalost sredinom treće četvrtine u žaru borbe sevnule su varnice između nekolicine rivala što je rezultiralo trima isključenjima, jednog dosuđenog Borku Đorđeviću i dvoma igračima domaće ekipe, Martinu i Nikolaju Marinovom. Opravdano svoj trojici! Desilo se to usled fajterskog pristupa igri svih igrača na terenu, ali je utakmica nastavljena u fer i korektnoj igri. Publika se probudila, atmosfera je uzavrela, sudijska pištaljka se gotovo nije čula. I u takvoj atmosferi je pirotska ekipa zaigrala sa tako impresivnim samopouzdanjem kakvim se odavo ne može podičiti. Gotovo da nije bilo upitno da će se utakmica na kraju dobiti! Prvo izjednačenje na utakmici usledilo je u petom minutu treće četvrtine trojkom Vlade Stefanovića. Dobijena je i ta četvrtina. Tek je posebna priča bila igra u poslednjoj četvrtini. Kao što su domaći igrači u prvoj pogodili sedam trojki to isto su uradili pirotski igrači u poslednjoj četvrtini. Posebno se razgoropadio kapiten Miodrag Stojanović sa četiri trojki u toj četvrtini. Sa kapice, iz ugla, sa devet metara! Samopouzdanje mu je bilo na najvišem mogućem nivou, što se, reklo bi se, na volšeban način prenelo i na ostale igrače. Tako je valjda i Vlada Stefanović 30-ak sekundi pre kraja svojom trojkom rezulat sveo na samo dva poena zaostatka a Marko Spasić na tajm autu gotovo iscrtao pobednički završetak utakmice! I već nakon prve dobre odbrane usledila je brza akcija i tojka kao kap Dušana Filipovića za prvo vođstvo na 12 sekundi pre kraja utakmice. Dva mala faulova pirotske ekipe sprečila su ekipu Spartaka da i pogleda ka košu tako da je prvo vođstvo preraslo u pobednički koš za konačnu pobedu i prvo mesto na turniru.

Najveći dobitak sa turnira u Plevenu bio je način na koji su dobijene obe utakmice, kao i najzaslužniji akteri tih pobeda mađu kojima nisu bili uobičajeni i očekivani nosioci igre koji su na razne načine bili sprečeni da nastupe na tim utakmicama. Razigrali su se svi ostali na najbolji mogući način tako da ekipa Pirota sa puno vere u sopstvene mogućnosti može da očekuje početak prvenstva.

Treće mesto na turniru osvojilo je Černo More ubedljivom pobedom nad Jambolom (107:67) koji je nakon dva poraza ostao na poslednjem mestu. U prvom polufinalu Spartak je bio bolji od Jambola (108:103). Nezvanični MVP i najbolji strelac turnira bio je Dušan Filipović, ali to priznanje nije dodeljivano.

Samu finalnu utakmicu je otvorio predsednik Košarkaškog saveza Bugarske Georgi Gluškov koji je legendi Plevena Cvetanu Antovu poklonio specijalnu značku na stogodišnjici košarke u Bugarskoj u godini u kojoj Spartak slavi 40 godina neprestanog takmičenja u najkvalitetnijoj ligi Bugarske. Čestitamo!

Košarkaški klub Pirot se zahvaljuje Košarkaškom klubu Spartak na pozivu, vrhunskom smeštaju i izvanrednom gostoprimstvu! Nadamo se da ćemo moći adekvatno da uzvratimo gostoprimstvo Spartaku naredne godine!

Turnir ” Kup Plevena”, polufinale, petak, 20.09.2019. Pleven (Hala Balkanstroj)
“ČERNO MORE” : “PIROT” 61:81 (16:22 23:16 06:23 16:20)

“Černo More”: Moldov 2, Aleksijev 5, N.Georgijev 11, Ilijev 13, V.Georgijev 6, Stefanov 2, Stojkov 4, Krastev 3, Jordanov, Jovović 10, Kurtev 5. Trener: Galin Stojanov

“Pirot”: Đonlić 2, Ignjatović, Stefanović 6 (2 tr), Filipović 24 (6 tr), Stanković 5 (1 tr), Balović 2, Vasić, Mukanović, B.Đorđević 12, Ljubenković 22 (2 tr), Matović 4, Stojanović 4. Trener: Marko Spasić / Zoran Sotirović

Sudije: Tomov, Cvetanov, Eftimov

Turnir ” Kup Plevena”, finale, subota, 21.09.2019. Pleven (Hala Balkanstroj)
“SPARTAK” : “PIROT” 90:91 ( 32:20 24:27 17:20 17:24)

“Spartak”: Marinčeški 17, Titkov 12, Conkov, Nikolov 9, Stefanov, Koev 14, Todorov 5, M.Marinov 13, N.Marinov 11, Vutev 9, Cvetkov, Kirilov. Trener: Aleksandar Đakovski

“Pirot”: Đonlić, Ignjatović 4, Stefanović 6 (2 tr), Filipović 34 (8 tr), Stanković 2, Balović 13 (1 tr), Vasić, Mukanović, B.Đorđević, Ljubenković 2, Matović 9, Stojanović 21 (6 tr). Trener: Marko Spasić / Zoran Sotirović

Sudije: Tomov, Rusev, Cvetanov

“Pirot” će do početka seezone (05.10.2019.) odigrati još samo turnir “Bane i Zvonko” u Pirotu:

Petak, 27.09.2019. Turnir “Bane i Zvonko”,

I polufinale, 17 h (Pirot – Yambol ).

II polufinale, 19,30 h (Beovuk 72 – Akademik Sofija).

Subota, 28.09.2019. Turnir “Bane i Zvonko”, ut. za 3.mesto, 13h, FINALE, 15,15h


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑