Izveštaj

Published on March 3rd, 2019 | by admin

0

“Pirot” pobedio prvoplasirani “Napredak” iz Aleksinca u Pirotu

Pirot je u 20. kolu Druge lige Srbije, odigranom u subotu, 2. marta 2019.g. pobedio aleksinački Napredak rezultatpm 74:70.

Pobedom nad liderom prvenstva, 11-tom u sezoni, Pirot se pozicionirao u sredinu tabele i obezbedio miran ulazak u završnicu jednog od najneizvesnijh takmičenja u državi. U jednoj tvrdoj takmičarskoj utakmici, na kojoj je viđen fajterski obračun dva stara rivala iz regiona, pobedu je odnela ekipa Pirota koja je u samom finišu odigrala svoje najbolje minute i revanširala se istom merom za poraz u Aleksincu u prvom delu sezone, kada je domaći Napredak gotovo izgubljenu utakmicu izvukao kroz dva produžetka do pobede. Nakon te iste pobede aleksinčani su nanizali 13 pobeda za redom, da bi konačno poklekli protiv istog rivala od kojeg su sve i započeli.

Sama utakmica je počela boljom igrom gostujuće ekipe, koja je već u 5. minutu ostvarila dvocifrenu razliku da bi potom Sanel Mukanović povukao ekipu Pirota do rezultatskog priključka već do kraja iste te prve četvrtine. Mukanovićeva trojka u poslednjoj sekundi 1/4 je ekipi Pirota donela izjednačenje, da bi početkom 2/4 Pirot poveo, nakon čega sve do samog kraja rezultatskih preokreta više nije bilo. Pirot je u 20. minutu imao 11 poena viška a na odmor se otišlo sa plus 10.

Treću četvrtinu su gosti zaigrali na sve ili ništa. Izvanredni Nikola Raičević je sa tri vezane trojke uhvatio rezultatski priklučak svojoj ekipi, gotovo utišao publiku u hali Kej i na momanat razgradio igru domaće ekipe. Reagovao je tajm-autom trener Pirota Marko Spasić, po svemu sudeći stabilizovao samopouzdanje svjih igrača, koji su nakon toga zaigrali onako kako treba kada se igra na pobedu. Publika je do kraja utakmice odgledala nesvakidašnje agresivnu igru obe ekipe. Koliko je sudijski kriterijum doprineo da na terenu onoliko pršti od jakih duela i kontakata na sve strane ostaće za neku drugu analizu. Tek, prepoznatljivoj agresivnoj igri aleksinačke ekipe suprotstavili su se istom merom i domaći igrači. Nije bilo duela koji je bio bez kontakta niti lopte za kojom nisu posegla barem dva igrača u isto vreme. Nije bilo gledoca koji nije skočio sa sedišta jer su se uzbuđenja smenjivala novim. Svega je bilo u svakom smislu i svakom pogledu. A pobeda je morala da pripadne samo jednoj ekipi!

I pripala je pirotskoj, zasluženo svakako! Izuzev skokova, pogotovo u napadu, i broju osvojenih lopti ekipa Pirota je nadigrala aleksinčane u svim elementima igre, od procenata šuta za dva, tri i sa linije slobodnih bacanja, preko broja asistencija, primljenih faulova do indeksnih poena uspešnosti. Vodila je ekipa Pirota sve vreme u poslednje tri četvrtine i konačno bila sigurnija i bolja u samom finišu utakmice, kada su Mukanović i Rašić gotovo rutinski utakmicu priveli kraju.

Pojedinačnim “dabl-dabl” učinkom svakako je MVP utakmice bio igrač Pirota Sanel Mukanović. Više od brojki bio je vredniji njegov uticaj na igru i utakmicu u svakom smislu i na svaki mogući način, od liderskog pokretanja svoje ekipe, preko visprenih asistencija (13 ukupno), izvanredne odbrane, odlične realizacije i rutinske završnice. Uz rame mu je svakako bio Lazar Rašić, takođe izvanredan onda kada je bilo najvažnije i tačan kada je to bilo neophodno. Svakako se mora pomenuti dobra igra Stanka Ilića kojeg je bilo svuda po terenu i koji je šuteve za dva realizovao bez ijednog promašaja. Da je bio precizan u šutiu za tri odavno bi sam prelomio utakmicu i rešio pitenje pobednika ove utakmice! Moraju se pomenuti i izvanredne minijature Nikole Đurđevića u napadu i Dimitrija Đorđevića u oba pravca. Mimo tih pojedinačnih učinaka konačni pečat pobedi dala je timska igra pirotske ekipe u najboljem smislu te reči i pokazane do sada neviđene borbenosti i energije koja je svakako bila faktor na koji ekipa iz Aleksinca sigurno nije računala.

U ekipi trenera Nikole Raičevića istakli su se pre svih Nikola i Dimitrije Raičević, a pratili su ih u stopu Milinčić i Bogavac. Impozantan niz njihovih pobeda je zasluženo prekinut od ekipe koja ih je energijom zasenila na ovoj utakmici i reklo bi se pobedila ih njihovim oružjem.

Poseban pečat pobedi dala je i izvanredna podrška pirotske publike, bez obzira što se u to vreme igrao fudbalski derbi između Zvezde i Partizana. Iako brojčano malobrojna od uobičajenog proseka, umela je da bude glasnija i bučnija kao retko kada pre, da strepi ali i prašta promašaje svojih ljubimaca i nastavi da ih bodri najjače moguće. Čestitke i zahvalnost pirotskoj publici te subotnje večeri!

Pobeda Pirota na ovoj utakmici bila je važna pre svega da bi se izbegao eventualni pad u grupu ekipa bližih dnu tabele, ali je bila još važnije za povratak samopouzdanja i digniteta ekipe, pomalo poljuljanog na prethodnim utakmicama. Upravo to je ovom pobedom ostvareno u naboljem mogućem trenutku, pred samu završnicu takmičenja. Ako ništa drugo to je ovom sjajnom pobedom barem nagovešteno!

Trener Pirota Marko Spasić: Zahvaljujem se ekipi Napretka na fer i korektnoj igri i želim im sreću u nastvku prvenstva. Ne sumnjam da će ući u viši rang i čestitam im na tome, zaslužili su. U ovoj utakmici su krenuli da igraju fenomenalno od početka kao pravi lider. Mi smo ih onda prelomili nekom zonskom odbranom i poveli. Slabije smo počeli drugo poluvreme ali smo nakon toga dali preko potrebnu energiju, pokazali da igramo svim srcem bez obzira gde igramo, pa iako nekad ne izgledamo dobro, izvinjavamo se zbog toga, ali mi svakako igramo svom snagom jer volimo ovaj klub i grad čije ime i mi nosimo. Naša ekipa je kvalitetna, ali smo kasnije definisali roster pa igramo toplo-hladno. Liga je nikada ujenačenija i mi moramo da budemo koncentrisani do poslednjeg kola. Na kraju se posebno zahvaljujem publici na fenomenalnom bodrenju i ovoga puta!

20. kolo 2.MLS, subota, 02.03.2019. Hala Kej, Pirot
KK”PIROT” : KK”NAPREDAK” 74:70 (22:22 21:11 15:17 16:20)

“Pirot”: Vuk Živanović 6, Sanel Mukanović 11 (3/4 za tri, 2/2 sl.bac, 7 sk, 13 as, 4 f.na, 4 izg.l, 4 os.l, indeks 31), Vladimir Stefanović, Filip Stojanović, Strahinja Stanković, Stanko Ilić 17 (8/8 za dva, 8 sk, 3 f.na, indeks 16), Lazar Rašić 13 (2/2 za dva, 2/3 za tri, 3/4 sl.bac, 2 sk, 4 as, 4 f.na, indeks 17), Nikola Đurđević 9 (3/5 za tri, 2 sk, indeks 10), Dimitrije Đorđević 2, Nemanja Mitić 5 (2 sk, 3 f.na), Martin Matović 7 (5 sk, 2 f.na, 4 izg.l), Miodrag Stojanović 3. Trener: Marko Spasić

“Napredak: V. Milinčić 13, A. Mitrović, N. Raičević 9, U. Stevanović, V. Petrović 4, D. Mijajlović 8, D. Raičević 17, N. Ilić, N. Prokić 3, N. Antonijević 4, L. Jeremić, S. Bogavac 12. Tr: Nebojša Raičević

Sudije: Uroš Dojčinović, Nemanja Zlatković, Nemanja Kovačević (svi Beograd)
Delegat: Jelena Popović (Beograd).

U narednom 21. kolu Pirot gostuje Mladosti u Smederevskoj Palanci.


About the Author



Comments are closed.

Back to Top ↑