vesti

Published on February 12th, 2018 | by admin

Projekcija filma “250 stepenika” i družemje sa veteranima pirotskog sporta

U četvrtak, 01. februara 2018.g. nakon otvaranja Božićne škola, čiji je promoter Svetislav Kari Pesić, od 19 časova u sali Doma kulture održana je projekcija dokumentarnog filma “250 stepenika” o istorijskom uspehu juniorske košarkaške reprezentacije tadašnje SFRJ, koja je u Bormiu, u Italiji, 1987. godine osvojila titulu svetskog prvaka.

U sklopu manifestacije Božićna škola 2018 održana je promocija filma “25 stepenika” a film su pred prepunom salom Doma kulture predstavili Svetislav Kari Pesić i autor filma Vladimir Pajić (korežiser sa Vladimirom Kurćubićem). Privilegiju da ovaj izvanredan dokumentarno-edukativni film o svojevrsnom sportskom podvigu jedne sjajne juniorske generacije koju je predvodio jedinstveni košarkaški trener Svetislav Kari Pešić sa svojim izuzetnim saradnicima imali su pirotski sportisti svih uzrasta, od najmlađih pa do veterana. Generaciju sa kojom je Kari osvojio prvenstvo sveta činili su: Aleksandar Saša Đorđević, Vlade Divac, Toni Kukoč, Dino Rađa, Nebojša Ilić, Teoman Alibegović, Luka Pavićević, Samir Avdić, Radenko Dobraš, Miroslav Pecarski, Slaviša Koprivica i Zoran Kalpić. Ono zbog čega je ova generacija posebno prirasla srcu piroćancima je činjenica da su ovi talentovani momci početke svog prvog velikog uspeha začeli upravo u Pirotu, na Planinarskom domu. To je bilo tog leta 1987. godine kada su se ljubitelji košarke u tih mesec dana toliko saživeli sa ovim momcima kao da su svi ponikli u Pirotu. Zato je Pirot sa toliko topline i ljubavi dočakao ovaj film, koji govori o uspehu jedne izuzetne košarkaške selekcije i takođe govori na poseban način o tome kakav je trener bio Svetislav Pešić. Zato sve ono što je postigao posle toga, a postigao je toliko, nikoga u Pirotu nije začudilo. Svi su znali da će Kari uvek biti najbolji.

Zbog svega onoga o čemu i na kakav način film “250 stepenika” govori jasno je da je Kariju ta generacija “iz Bormia” možda i najznačajnija selekcija sa kojom je radio! Svakako mu je najdraža! I zato pomišlja da iste igrače jednoga dana ponovo okupi, ovoga puta u Pirotu.

Posle filma održano je po prvi put i druzenje sa veteranima i zaslužnim sportistima Pirota, kojima su uručene prigodne nagrade.

Na slici veterani: Stevan Stamenović – Steva, Milutin Stamenović – Luta, Mile Branković – Mržljak, Svetislav Pešić – Kari, Dragan Filipović – Fića, Jovan Nikolić – Belac, Jovan Tričković – Šerpa, Aleksandar Jovanović – Čak, Siniša Tasić – Kiki, Vukašin Mladenović – Vule, Milorad Đorđević – Gođinac, Zoran Marković – Mrki i Saša Pančić – Pansa.


About the AuthorBack to Top ↑