vesti

Published on June 15th, 2017 | by admin

Luka Vasić – od Avona preko Denvera u Šarlot do mlade reprezentaciju Srbije

Doskorašnji igrač KK”Pirot” Luka Vasić je, nakon godinu dana provedenih u SAD, završio proteklu sezonu nizom uspeha, od školskih do sportskih.

Pre svega, Luka je uspešno diplomirao na prestižnoj muškoj srednjoj školi Avon Old Farms u mestu Avon (države Konektikat), igrajući sa velikim uspehom za istoimenu školu (prosek 15.3 poena, 5.8 skokova, 1.7 ukradene lopte i 1,6 asistencija po utakmici) tako da je na kraju sezone rangiran kao šesti najbolji igrača u Konektikatu. Ipak, prvobitni planovi da početkom naredne sezone zaigra za univerzitet Hartford se nisu ostvarili jer je Luka dobio još bolju ponudu kojom je svoj razvojni put podigao na još viši nivo. Lukini uspesi su se nizali kao na filmskoj traci tako da ćemo ih navesti hronološkim redom.

Pre svega, Luka je dobio poziv KSS da od 13. do 22. maja 2017. godine u Denveru bude učesnik košarkaškog kampa za talentovane srpske košarkaše koji igraju i studiraju na američkim univerzitetima u SAD. Novi projekat Košarkaškog saveza Srbije, po ideji selektora Aleksandra Đorđevića i predsednika KSS Predraga Danilovića, prvi put je organizovan u SAD za američke studente i srednjoškolce rođene između 1993. i 1999. Naše košarkaške nade, pod nadzorom selektora Univerzitetske reprezentacije Zorana Todorovića i njegovog pomoćnika Ivana Smiljanića vredno su radile na kampu u Denveru. Sa njima su bili i potpredsednik KSS za mušku košarku Igor Rakočević, direktor muških reprezentativnih selekcija Vladimir Kuzmanović, fizioterapeut seniorske reprezentacije Dušan Sajić i ekonom Jovica Aničić.

Na kampu u Denveru su učestvovali: Luka Anđušić (1994, Kal U), Mladen Đorđević (1994, USF), Đorđije Šljivančanin (1997, UNLV), Ilija Stojiljković (1995, Mejn), Miloš Vraneš (1995 Sautist Misuri Stejt), Miloš Jović (1995, Majami), Novak Topalović (1995, Ajdaho Stejt), Aleksa Jugović (1995, Tenis Teh), Jovan Crnić (1994, AKU), Ivan Lukić (1993, Džejms Medison), Matija Milin (1995, Farfild), Nikola Vujović (1994, Džordžijan Kort), Marko Tomić (1995, Beri), Aleksa Nikolić (1995, Maršal), Saša Stefanović (1998 , Perdju), Sebastijan Skoko (1999, Vermont), Miloš Apić (1998, Long Bič Stejt), Luka Filipović (1998, Riversajd HS), Luka Vasić (1998, Hartford), Filip Rebrača (1997, Ralston Veli HS). Na prvobitnom spisku bili su i Dušan Ristić, Luka Vulikić, Nikola Rakičević i Nik Rakočević ali su uz ovoga puta bili sprečeni da učestvuju.

Momci, puni elana i želje da se istaknu, tražili su sami uoči utakmice da se intonira himna “Bože pravde” a na kampu u Denveru su trenirati u opremi sa grbom Srbije.

– Planiramo da ovo postane tradicija. Želja je da, ako kvalitetom zasluži, bilo koje dete, ne samo iz SAD već i iz celog sveta koje je rešeno u Srbiji ili poreklom odavde, bude na raspolaganju selektoru seniorskog nacionalnog tima, u ovom slučaju i reprezentacije do 20 godina i Univerzitetskoj selekciji – rekao je Igor Rakočević, potpredsednik KSS za mušku košarku.

Paralelno sa pozivom na kamp u Denveru, Luka je dobio poziv od univerziteta Severna Karolina iz Šarlota (University of North Carolina at Charlotte), koju kao trener vodi legendarni NBA igrač, Mark Prajs, član drim tima 2, što najviše govori o tome gde je Luka otišao. Jedan od pomoćnih trenera Marku Prajsu je i Ivo Simović, naš trener koji je radio sa mlađim kategorijama Crvene Zvezde, potom u Madridu, te NBA ligi u San Antonio Sparsima, na univerzitetu Hartford a sada prešao u Severnu Karolinu. Tako će Luka ostati na istočnoj obali SAD, ali 500 milja južnije, i igrati koledž košarku u ekipi “Šarlot 49-ers” (Charlotte 49ers), odnosno NCAA ligu, verovatno najmasovnije košarkaško takmičenje na planeti. NCAA liga obuhvata neverovatnih 350 univerziteta rasprostranjenih širom SAD, sa komplikovannim sistemom takmičenja. Sve u svemu biće Luka na oku najboljih trenera u SAD, što je jedna od najvrednijih odlika te lige.

Konačno, Luka je dobio reprezentativni poziv, ovoga puta u mladu reprezentaciju Srbije, za igrače do 20 godina (1997/1998). Mladu reprezentaciju Srbije će kao trener voditi Vladimir Đokić a Luka se, jedan dan nakon svog 19-og rođendana, već priključio ekipi. Pripreme U20 reprezentacije Srbije za učešće na Evropskom prvenstvu na grčkom ostrvu Krit (15-23. jul 2017) počele su u utorak 13. juna. Posle okupljanja, igrači će krenuti put Kopaonika, gde će boraviti do 23. juna. Posle toga, pripreme nastavljju na Paliću…

Na spisku selektora U20 reprezentacije Vladimira Đokića su: Đorđević Stefan, Simanić Boriša (Crvena zvezda MTS), Radanov Aleksa (FMP), Glišić Miloš (Vršac), Spasojević Dimitrije (Vršac), Marinković Vanja, Jovanović Slobodan, Tanasković Nikola (Partizan NIS), Kenić Stefan, Musić Novak (Smederevo 1953), Peno Stefan (Španija), Stepanović Aleksa (BiH), Ćirković Nikola (Dinamik), Vasić Luka, Filipović Luka, Radović Matija i Šljivančanin Đorđije ( svi SAD).

Čestitamo našem Luki Vasiću na izvanrednom uspehu!


About the AuthorBack to Top ↑