vesti

Published on October 11th, 2016 | by

Luka Vasić već mesec dana u Avonu u SAD

Juniorski reprezentativac Srbije i prvotimac KK”Pirot” Luka Vasić je već mesec dana u Sjedninjenim Američkim Državama gde je nastavio školovanje i dalje košarkaško usavršavanje.

Luka Vasić, i dalje član našeg kluba, već mesec dana pohađa privatnu srednju školu Avon Old Farms u mestu Avon. Škola je udaljena 15 km od Hartforda, glavnog grada američke savezne države Konektikat. U pitanju je istocna obala Amerike, 160 km od Bostona i 180 km od Nju Jorka. Avon Old Farms je prestižna muška škola koja je osnovana 1927.god, broji oko 400 đaka i rangirana u 100 najboljih u celoj Americi. Pored toga što je vrhunska obrazovna institucija škola je poznata i po svom sportskom programu koji obuhvata 16 najpopularnijih sportova u SAD. Košarkaski tim se takmiči u prestižnoj ligi Osnivača.

2-luka-avon

Sa Lukom je u školi i naš kadetski reprezentativac Filip Petrušev, koji je dosao iz Španije gde je igrao za Laboral Kuću. Po zavrsetku ove škole Luka će nastaviti svoje školovanje i igranje košarke na Univerzitetu Hartford gde će pohađati Barney School of Business. Glavni trener univerziteta Hartford Džon Galager i njegov prvi pomoćnik Ivo Simović bili su u Pirotu u septembru kako bi videli gde je Luka živeo i igrao košarku do odlaska u Ameriku, što najbolje govori o sistematičnosti i ozbiljnosti Lukinog angažovanja i još više o ljudima koji će se na neki način starati o njemu. Ivo Simović je naš trener koji je od 2001-2007 god. radio sa mlađim kategorijama Crvene Zvezde da bi se potom njegov trenerski rad razvijao u Madridu, potom u NBA ligi na mestu pomoćnog trenera u San Antonio Sparsima, sa kojima je osvojio i šampionski NBA prsten 2014.god. gde je bio u stručnom štabu Grega Popovića zadužen za individualni rad sa igračima poput Tonija Parkera, Manu Đjinobilija i drugih. Od 2015. god je na univerzitetu Hartford kao pomoćni trener.

3-luka-hala-avon

Iako ostaje žal zbog Lukinog odlaska iz KK”Pirot” u trenutku kada je sazrelo vreme da dobije značajnu ulogu u ekipi, kod svih u Klubu preovladava ponos zbog njegovog uspeha. Otići u Ameriku sa 18 godina kod svih je izazvalo nepodeljenu nadu da će Luka doseći visoke ciljeve koji su po predispozicijama koje poseduje sasvim ostvarljivi.
4-luka-u-avonu
Luka Vasić, rođen 12. juna 1998. godine u Pirotu, postao je član KK”Pirot” 2008 godine. Najpre je svima zapao za oko zbog idealne košarkaške građe da bi već od selekcije mlađih pionira pokazao neosporni talenat koji je eksplodirao u poslednjoj takmičarskoj sezoni. Luka je gotovo uvek bio lider svih selekcija u matičnom klubu i najčešće MVP svih liga mlađih kategorija u kojima je igrao. Za prvi tim KK”Pirot” je debitovao 2012. godine kao četrnaestogodišnjak a najveći učinak je ostvario igrajući JEDINSTVENU JUNIORSKU LIGU SRBIJE u sezoni 2015/2016 koju je okončao kao najbolji strelac i MVP lige. Kruna svega je trebalo da budu Lukini nastupi u juniorskoj reprezentaciji Srbije, koja je pod vođstvom selektora Milana Gurovića trebala ovoga leta da odigra prvenstvo Evrope u Istambulu ali je zbog politićke krize u turskoj šampionat odložen do daljeg. Tako je na neko vreme sprečena mogućnost da Luka prevaziđe oca Sašu i zaigra za reprezentaciju na zvaničnom evropskom šampionatu. Ujedno i mogućnost da postane prvi igrač koji je direktno iz KK”Pirot” zaigrao za reprezentaciju. Ali nikada nije kasno, jer eto ni Amerika nije na kraj sveta!
5-luka-vasic-4-perioda
Dakle, momak iz sportske porodice (otac košarkaš “Pirota” i “Crvene Zvezde”, majka rukometašica, brat korača njegovim stopama) je odlaskom u SAD ušao u programe američkih univerziteta koji talentovanim momcima pristojnim sportskim stipendijama omogućavaju redovno studiranje, uz organizovano treniranje i kasnije igranje NCAA lige, američkog studentskog prvenstva. Luka je šansu dobio, poznajući ga istu sigurno neće olako ispustiti. Do trenutka kada naredne godine zaigra za Hartford Luka je i dalje naš član, ko zna, možda ga još koji put vidimo u našem dresu!
6-luka-ucenik-u-sad
Častitamo Luki i želimo mu sve najbolje u dalekoj Americi!


About the AuthorBack to Top ↑