O Nama

Кошаркашки клуб “Пирот”

(о клубу укратко)

КК”Пирот” је основан 1952.г. од када се непрекидно такмичи под окриљем КСС. Након повратка са радне акције на Власини 1952. године, на којој се у јуну и јулу група младих спортиста упознала са кошаркашком игром, основана је кошаркашко-одбојкашка секција у оквиру Друштва за телесно васпитање под именом, како је тада то било модерно назвати по скраћеници, ДТВ “ПАРТИЗАН” – Пирот.

Прву утакмицу пиротски кошаркаши одиграли су у дворишту пиротске Гимназије 28. августа 1952. против екипе “Асен Балкански” из Димитровграда. Победили су гости резултатом 42:36, што је представљало добар резултат јер је “Асен Балкански”, као трећи основани клуб у новој држави, био екипа са завидним реномеом. Кошаркашка екипа из суседног града је још од 1945.г. играла утакмице са клубовима из Југославије и Бугарске. Функцију тренера је преузео Бранислав Ћирић а пиротски кошаркаши су на тој утакмици наступили у саставу: Звонимир Минчић, Драгиша Тричковић, Александар Видановић, Душан Аранђеловић, Синиша Панић, Светозар Иванковић, Раде Јовановић, Божидар Петровић и Миомир Пешић.

Тако је Пирот добио нови спорт а учешћем на првенству ДТВ „Партизан“ Србије у јесен 1952. год. у Београду ДТВ ПартизанПирот и одигравањем утакмица на том такмичарском турниру практично себе уписао на кошаркашку мапу Србије. Већ 1955. године је играна лига НИШКО-ТИМОЧКОГ ПОДСАВЕЗА када је освојено 1. место и када је клуб кренуо да исписује странице своје спортске историје. Тек 1961. је клуб добио данашње име: КК”Пирот”.

У историји Пиротске кошарке и КК”Пирот” две године ће заувек бити упамћене:

  • 1955. година када је остварен пласман у 1/4 финале Југословенског купа. Ту генерацију су сачињавали: Драгиша Тричковић, Звонимир Минчић, браћа Светислав и Светозар Ћирић, Александар Видановић, Синиша Тасић, Душан Аранђеловић, Синиша Панић, Синиша Цолић, Томислав Николић, Никола Јовановић, Душан Јанковић, Александар Стефановић, Драган Стојковић. У 1/8 финала побеђен је Београдски “Партизан” резултатом 51:50 да би пироћанци били заустављени у 1/4 финалу од тадашњег првака државе “Пролетера” из Зрењанина.

  • Друга година за антологију је 1967. када је КК”Пирот” постао првак Србије и имао велику прилику да се пласира у Прву савезну лигу Југославије пошто је квалификациони турнир одигран у Пироту. Тренер Звонимир Минчић створио је сјајан тим у коме су играли: Миле Јовановић, Светислав Пешић, Зоран Лазаревић, Драган Филиповић, Јован Тричковић, Зоран Костић, Синиша Јовановић, Добросав Видановић, Михајло Вучић, Братислав Нешић, Томислав Панајотовић, Милорад Ђођевић, Саша Панчић, Томислав Јончић, Радивоје Ћирлић.. На велику жалост пиротских љубитеља кошарке у конкуренцији “Слована”, “Младе Босне”, “Иванграда”, “Младости” и “Маврова”, КК”Пирот” је освојио треће место и тако пропустио велику прилику. У елиту су отишли “Слован” из Љубљане и “Млада Босна” из Сарајева а тај сјајни тим се убрзо растурио пошто је “Кари” Пешић отишао у “Партизан” а Лазаревић у “Црвену Звезду”. 15-ак година касније КК”Пирот” је поново играо квалификациони турнир за пласман у Прву лигу и поново није успео.

У наш град су долазиле све познате кошаркашке екипе из старе Југославије као и екипе америчких колеџа “Мерцер” и “Мичиген Стејт”. Једна од незаборавних утакмица одиграна је на Омладинском стадиону и против репрезентације Москве 1967. године, за коју су наступили Андрејев и Алачачан. За Пирот је на тој утакмици играо и Слободан Гордић.

Најпознатија играчка легенда клуба је Миле Јовановић Ширац. Он је за КК”Пирот” играо више од две деценије и постигао око 9.000 кошева. Било је пуно асова који су проносили славу пиротске кошарке. Из КК”Пирот” је потекао Зоран Бојкић који је у ОКК”Београд” играо са легендарним Радивојем Кораћем и у европским куповима. Пре тога је Зоран Бојкић у Пироту постигао један несвакидашњи рекорд 04.07.1963. године на првенственој утакмици са прокупачким “Топличанином” када је постигао 105 кошева. Пиротски играч Зоран Лазаревић је био члан једне од најтрофејнијих генерација београдске “Црвене звезде”. Оливер Костић је играо за “Босну”, Саша Васић је такође играо у “Црвеној Звезди”, Јован Томановић у “Босни” и чачанском “Борцу”. Бане Џунић је са “Омладинског стадиона” отишао у Зенички “Челик”, и у једној сезони био најбољи стрелац прве савезне лиге. После распада “старе” Југославије играо је за “Косово Поље” а онда прешао у Мађарску и био један од најбољих играча и стрелаца њиховог првенства, а каније члан стручног штаба мађарске репрезентације. Да не заборавимо и легенду пиротске кошарке Јована Тричковића Шерпу, а потом њихове наследнике Мирка Денковића, Миле Мржљака, Драгана Томановића … Или професора кошарке Бранимир Илић Тајлера, који је након рада у репрезентацији Југославије остао да ради у Грчкој. Да не заборавимо и играче који су обележили крај `90-их и почетак првих 18 година 21. века: Драган Јовановић, Ивица Лакићевић, Милан Андоновић, Милан Јовановић, Владимир Јовановић и Милан Тодоровић, потом Миодраг Стојановић, Матија Младеновић, Иван Пендић као и играчи “са стране” Душан Филиповић, Владислав Станисављевић,

КК”Пирот” је изнедрио низ познатих играча и тренера. Посебно место је пре свега резервисано за Светислава Карија Пешића, једног од нацењенијих и најбољих светских тренера. Светислав Пешић – Кари, је био играч “Пирота” потом “Партизана” и “Босне” са којом је освојио титулу клупског европског шампиона. Све што је касније постигао је историја. Ми се поносимо да је наш Кари и сада увек уз КК”Пирот” на сваки начин. Члан је Скупштине Клуба и званични промотер града Пирота.

Да се потсетимо његових почетака: Кари је са 16 година дебитовао за први тим “Пирота” када је те сезоне одиграо 15 утакмица. Играо је у тиму чак и са Звонком, Бецијем и Кикијем. Куриозитет је да са Зораном Бојкићем никада није играо на првенственим утакмицама, када је Кари ушао у 1. тим Бојкић је отишао, када је Кари отишао Бојкић се вратио. Штета! Учесник је чувеног квалификационог турнира за улазак у Прву лигу 1967. који се одржао у сали “Педагошке академије” у Пироту. На жалост није остварен пласман у елитно такмичење тадашње Југославије. Након Пирота, у јесен 1968. године Кари је као 19-годишњак прешао у београдски Партизан (1967-1971), да би каријеру наставио у сарајевској Босни (1971-1980) где је и завршио играчку каријеру, освојивши као играч првенство куп Југославије и куп Шампиона Европе. Тренерским послом је почео да се бави у Босни од 1980-1987. У периоду од 1984. до 1987. године је истовремено водио кадетску и јуниорску репрезентацију Југославије, где 1985. године са кадетском репрезентацијом постао првак Балкана и Европе, а већ наредне године јуниорски првак Европе, да би 1987. године у Бормију са јуниорском репрезентацијом (предвођеном Дивцем, Ђорђевићем, Рађа, Кукочем…) постао првак света без пораза на званичним утакмицама. О томе како је та чувена генерација остварила тај велики резултат на најбољи начин говори филм “250 степеника”.

Светислав Пешић је периоду од 1987-1993. године био селектор немачке репрезентације, са којом је 1993. године освојио првенство Европе. У берлинску Албу је дошао 1993. године и за седам година освојио исто толико трофеја: 4 првенства, 2 купа и Куп Радивоја Кораћа. Све у свему тешко је набројати све што је Кари освојио као тренер. Са свим репрезентативним селекцијама наше државе био је првак Европе – од кадетске (1985) до сениорске (2001). Са јуниорском (1987) и сениорском (2002) и првак света.

Познат је и као стручњак који је генерацију Ђорђевића, Дивца, Кукоча и Рађе извео до сениорских дана. До континенталног трона довео је и Барселону (2003) и репрезентацију Немачке (1993). Са Албом је освојио Куп Радивоја Кораћа (1996). Освојио је седам националних првенстава и четири национална купа и један је од најтрофејнијих европских тренера. Селектор Југословенске репрезентације постао је 2000. год. и већ 2001. у Турској постао првак Европе а 2002. године у Индијанаполису првак Света победивши на путу до злата и чувени амерички “Тим снова” на њиховом тлу и потом Аргентину у финалу. После тог светског првенства преузео је Барселону са којом је одмах освојио Куп Краља, првенство Шпаније и Евролигу (сезона 2002/03). После Барселоне радио је једну сезону у римској Лотоматици. 2006. године је преузео шпанску Ђирону са којом је освојио “Евро куп”. По завршетку мисије у Ђирони преузео је амбициозни тим Динама из Москве. 1. септембра 2008. године Пешић је именован за тренера КК “Црвена Звезда” са којом је играо финале купа “Радивој Кораћ” и финале плеј-офа. Потом је преузео је шпанску Валенсију са којом је успео да се пласира у осмину финала Евролиге и плеј-оф шпанске лиге. Извесно време је био саветник бугарске репрезентације а потом још једном преузео Црвену Звезду, да би се касније поново вратио и у Немачку као селектор репрезентације а потом и тренер минхенског Бајерна. Током сезоне, у 2018 години Кари је по други пут преузео Барселону коју ће у Евролиги предводити и у сезони 2018/2019.

Какав је Каријев тренерски пут био на посебан начин говори и филм режисера Жељка Мирковића “Светислав Пешић, више од тренера”, иначе приказан премијерно 15. августа 2015. у Пироту пред пуном салом Дома културе у организацији КК”Пирот”.

Једино што Каријевој каријери недостаје је да и званично постане члан Куће славних, што је сасвим извесно. Оно што је неизвесно је да ли ће икада бити тренер Кошаркашког клуба “Пирот”, макар на једној утакмици! Иначе Светислав Пешић – Кари је званични промотер општине Пирот као и члан Скупштине нашег клуба.

Када је у питању тренерска струка да поменемо да је Оливер Костић први тренер Б екипе минхенског “Бајерна” као још један пироћанац који је био играч и тренер КК”Пирот”. Сада је интернационални тренер који је тренерски занат пекао као помоћни тренер у берлинској “Алби”, италијанској “Роми”, московском “Динаму”, репрезентативним селекцијама Бугарске, београдској “Црвеној Звезди”, “Жалгирису”… Последњих сезона је члан михењнског “Бајерна” у коме је био ангажован као тренер “Б” екипе, потом јуниорске (проглашен најбољим немачким тренером у МК за 2016. годину) а сада на месту помоћног тренера првог тима.

Наша тренерска легенда Звонимир Минчић Чавдар је, осим тога што је практично отац пиротске кошарке, био утемељивач и нишке кошарке радећи у КК”Студент”. Такође наш тренер Драган Томановић је водио КК”Ергоном” из Ниша, члана Прве лиге, као и два словачка кошаркашка клуба.

После низа успешних сезона КК”Пирот” од средине 80-их играо ниже лиге, углавном Другу српску лигу. Почетком 2000-их је поново почео да се уздиже, да би 2007.г. (након сезоне 2006/2007) поново постао члан Прве српске лиге.

Те 2007.г. КК”Пирот” је, поред пласмана у виши ранг, обновио традицију и прославио 55-година постојања организацијом спектакуларног турнира у новој спортској хали “Кеј” у Пироту, на коме су учествовали “ПАРТИЗАН” Београд, “ДИНАМО” Москва, “БОСНА” Сарајево и ПИРОТ. Овим редоследом је и остварен пласман екипа на турниру “Пирот 2007”, који је освојио београдски ПАРТИЗАН. Све утакмице су преношене директно на националној телевизији Б-92, а гости су били најпознатије личности из света кошарке: Владе Дивац, Саша Ђорђевић, Дејан Бодирога, Жарко Паспаљ, Предраг Даниловић … Ту су били и актери турнира, тренери Светислав Кари Пешић (“Динамо”), Душко Вујошевић (“Партизан) и Јуриј Здовц (“Босна”). Својеврсни дани кошарке су трајали седам дана.

КК”Пирот” је првенство сезоне 2007/2008 завршио на 3. месту и за мало није успео да се пласира у ПРВУ Б лигу. Иста године је обележио 56-ту годину постојања турниром “Пирот 2008” са учесницима “ЦРВЕНА ЗВЕЗДА” Београд, “ЛУКОИЛ АКАДЕМИК” Софија (учесници Еврокупа), “ПИРОТ” и “Црвена Звезда 2” (члан Прве Б лиге). Овим редоследом је и остварен пласман екипа на турниру “Пирот 2008”, који је освојила београдска ЦРВЕНА ЗВЕЗДА.

Након сезоне 2018/2009 одигран је турнир “Пирот 2009” са учесницима : “ЦРВЕНА ЗВЕЗДА” Београд, “ЛУКОИЛ АКАДЕМИК” Софија и “РИЛСКИ СПОРТИСТ” Самоков. да би потом КК”Пирот” добио позивницу и учествовао на јаком интернационалном турниру “Самел 45” у бугарском Самокову где су учесници турнира били и ЛЕВСКИ, ЛУКОИЛ, РИЛСКИ, ФЕНИ (Македонија) и АЕК Ларнака.

И 2011.г. поводом прославе 59. година КК“Пирот” 30. септембра 2011. године, на иницијативу Светислава Пешића Карија и под покровитељством Општине Пирот, организовано манифестацију “Вече кошарке Пирот 2011″. Поред домаћина КК”Пирот”, учествовали су: “Црвена Звезда” Београд, члан АБА лиге, “ЛУКОИЛ Академик” из Софије, учесник Евро купа, “Раднички Баскет” Београд, члан Прве А лиге и “Трепча” из Косовске Митровице, члан Друге српске лиге-Запад. Догађај вечери је била интернационалана утакмица између “Црвене Звезде” и “Лукоил Академик” из Софије. Пред препуном халом “Кеј” и организованим навијањем “Делија” представљен је нови тим “Црвене Звезде”, а пиротска публика је могла поново да ужива гледајући врхунску утакмицу на такмичарском нивоу два респектабилна противника. Судијска тројка: интернационалци Илија Белошевић, Драган Нешковић и Часлав Чукаловић.

Освојивши 1.место Првој регионалној лиги Србије – Исток у сезони 2012/2013 КК”Пирот” је изборио пласман у Другу лигу Србије и ранг такмичења игран последњи пут у Пироту далеке 1984 године. Од сезоне 2013/2014 “Пирот” је стални члан Друге лиге Србије.

Већ у сезони 2013/2014 је “Пирот” је одиграо једну изванредну сезону и без обзира што је освојено тек 7. место на табели најавио да ће бити респектабилан члан овог ранга такмичења, што се показало тачним у пуном смислу те речи.

Већ у сезони 2014/2015 КК”Пирот” се до последњег кола борио за пласман у прву лигу Србије. Освајањем 3. места у Другој лиги Србије остварен је најбољи пласман у клупској историји након чувене 1967. година када су игране квалификације за пласман у прву лигу. Већ у другој сезони за редом на овом нивоу такмичења КК”Пирот” је под вођством тренера Михајла Митића пиротској публици у хали Кеј приуштио задовољство праћења квалитетних кошаркашких представа. Поред одличног пласмана на табели Друге лиге Србије КК”Пирот је завршио сезону као најбоља екипа по: 1) индексу успешности (2498), 2) проценту шута из игре (49,5%) и 3) асистенцијама (452), као и са играчима у својим редовима који су: Александар Живојин Даниловић трећи на МВП листи (536), најбољи двојкаш (150), други по шуту из игре (173), четврти “блокер” (29) и осми стрелац (422) и девети скакач (171), све то са утакмицом мање, Санел Мукановић најбољи асистент лиге (200 асистенција) и други по освојеним лоптама (46), Душан Филиповић најбољи тројкаш лиге (83 тројке). На крају те сезоне у лето 2015. године први тренер нашег клуба Михајло Митић је у постао члан стручног штаба кадетске репрезентације Србије са којом је учествовао на првенству Европе од 06. до 16. августа 2015. године у Литванији.

У сезони 2015/2016 “Пирот” се пласирао на 8.место у Другој лиги Србије, одржавши статус стабилне друголигашке екипе. Статистички подаци су овога пута били далеко испод прошлосезонских. али је ипак КК”Пирот сезону завршио као трећа екипа по успешности шута та три поена (218 тројки) и друга по покушајима шута за три поена (678). Душан Филиповић је био најбољи тројкаш лиге (76 тројке) и осми по освојеним лоптама (37) а Никола Раичевић трећи асистент лиге (92. асистенције).

Такмичарска сезона 2016/2017 у Другој лиги Србије је за КК”Пирот” окончана пласманом на 4. место на табели што је свакако превазишло очекивања обзиром на састав екипе, губитак једног од најбољих играча на самом старту сезоне, повреда које су пратиле екипу и изванредне саставе осталих ривала у лиги те сезоне. Оно што је на феноменалан начин обележило екипу, коју је на изванредан начин водио тренер Марко Спасић уз асистентцију искусног Зорана Сотировића, јесте заједништво играча и тимска игра која је ломила противнике где год да се утакмица играла. Безмало је досегнут резултат од пре две сезоне. “Пирот” је био екипа са најмање покушаја у шуту из игре и најмање скокова на обе стране, по индексу успешности такође четврти. Друга је најбоља одбрана у лиги као и једна од екипа са највише победа на страни. Душан Филиповић је поново био најбољи тројкаш лиге (93 тројке), Никола Ристић четврти асистент (91. асист.), Борко Ђорђевић пети по извршеним блокадама (25) и Никола Ђонлић пети по освојеним лоптама (43).

Пласманом на 4. место у сезони 2017/2018 поновљен је успех из предходне сезоне. Поново под вођством тренера Марка Спасића и са истим стручним штабом као у претходној сезони обезбеђено је учешће КК”Пирот” у шестој сезони за редом, по први пут у историји клуба на овом нивоу такмичења. Такмичарску сезону је окарактерисао изузетно лош резултатски почетак (1:4) а потом изванредан наставак и нестваран преокрет јер је “Пирот” био екипа са позитивним скором и у гостима и код куће што се ретко догађа и што само по себи говори о вредности екипе, без обзира на скраћени ростер са којим је одиграна сезона.

Важно је рећи да наш клуб нарочиту пажњу поклања млађим селекцијама, тако да тренутно има у својим редовима преко 180 младих играча који тренирају у 8 селекција које се у последњим сезонама редовно такмиче у седам лига. По званичним подацима КК”Пирот” има највише регистрованих играча и игра највећи број лига у Региону Источне Србије са седиштем у Нишу.

Опредењење Клуба је да се паралелно са првим унапређује рад са млађим селекцијама. Поред званичних такмичења КК”Пирот” је врло ангажован у организацији пријатељских утакмица и турнира. Тако су наши млади играчи чести учесници разних манифестација и турнира широм Србије. У последњиој деценији су путовали су у Чешку као гости кошаркашког клуба “Нимбурк” недељу дана, редовни су гости и кошаркашким клубовима Македоније и Бугарске, наши најмлађи чланови су годинама учесници интернационалног минибаске фестивала “Рајко Жижић” у Београду. А у лето 2017. од 22. до 26. јуна, две селекције, јуниори и кадети КК”Пирот”, биле су заједно са својим тренерима гости минхенском “Бајерну” и одиграти шест утакмица у Немачкој.

КК”Пирот” може да се поноси својим вишедеценијским постојањем при чему је перманентно и без прекида у такмичењу.

У Пироту, 01.07.2018.


Comments are closed.

Back to Top ↑