vesti

Published on June 24th, 2024 | by admin

0

Košarkaški klub Pirot obeležio 70 godina postojanja

U petak i subotu, 14. i 15.juna 2024.godine Košarkaški klub Pirot je nizom manifestacija obeležio 70 godina postojanja kluba.


Sve je počelo u petak, 14. juna 2024. godine u 12 časova otkrivanjem spomen ploča utemeljivačima pirotskog sporta i košarke, Zvonimiru Minčiću i Branislavu Ćiriću, na zgradi “Sokolane” u dvorištu Gimnazije Pirot. Spomen ploče je, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i učenika, uz diretorku Gimnazije Pirot Ivane Kostadinović otvorio Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, kome je Zvonimir Minčić bio prvi trener.


Centralna svečanost je organizovana istog dana, u petak, 14. juna od 18 časova otvaranjem izložbe “JEDNA U DVE” u Galeriji Čedomir Krstić, u kojoj je u prvom delu galerije postavljena izložba Košarkaškog kluba Pirot sa hronološkom retrospektivom fotografija postavljenih na 14 panoa. U drugom delu galerije izložena je postavka posvećena trofejima, odličjima i fotografijama Svetislava Pešića Karija, postavka koja je delom viđena samo u Beogradu, jedinstvena i unikatna, kakva u Pirotu do danas nije nikada izložena.
Nakon izložbe od 19 časova u Domu kulture Pirot održana je Svečana akademija na kojoj je, nakon himne i uvodnog pozorišnog čina dvojice Gimnatizalaca u ulogama Baneta Ćirića i Zvonimira Minčića, prikazan dokumentarni film o istorijatu pirotske košarke čiji je narator bio sam Svetislav Pešić, a potom promocija, odnosno prelistavanje monografije autora Bobana Mitića putem filmskog prikaza u izvedbi pirotskog glumca Aleksandra Ace Živkovića o istorijatu KK Pirot i pirotske košarke, da bi se sve okončalo dodelom priznanja za životno delo koje su dodelili predsednik KK Pirot Bojan Ranđelović i Predsednik Skupštine kluba Saša Vasić zaslužnim pojedincima koji su dali izuzetan doprinos razvoju Košarkaškog kluba Pirot i pirotske pa i srpske košarke kroz istoriju. U ime dobitnika priznanja za životno delo obratio se i zahvalio Saša Minčić, sin legendarnog Zvonka Minčića.


Svojevrsni dani košarke u Pirotu u okviru proslave velikog jubileja nastavljeni su u subotu, 15. juna 2024. godine od 12 časova kada je hram pirotske košarke, čuveni Omladinski stadion dobio novo ime: Omladinski stadion Svetislav Kari Pešić. Ploču sa Karijevom slikom i natpisom „Pronaći balans između skromnosti i samopouzdanja“ otkrili su gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i direktor Sportskog centra Nenad Đorđević. Svetislav Kari Pešić se zahvalio Piroćancima na ukazanoj časti i obećao da će uvek biti uz svoje sugrađane i promovisati ime Pirota širom sveta. Nakon svečanosti, deca iz sportskih klubova su se fotografisala sa legendom pirotskog sporta, koji je strpljivo pozirao, potpisivao majice, dresove i lopte i družio se sa mališanima na stadionu koji od danas nosi njegovo ime.


Jubileju pirotske košarke prisustvovao je veliki broj zvanica iz sveta košarke i sporta, poput generalnog sekretara KSS Zlatka Bolića, potpredsednika KSS Dušana Projovića, potpredsednika Olimpijskog komiteta Žarka Zečevića, predsednika Skupštine KSS Blaža Stojanovića, državnog sekretara za sport Marka Kešelja, generalnog sekretara RKSIS Aleksandra Jocića, Milana Tasića iz KSS kao i predstavnika kako lokalnih tako i državnih institucija, pri čamu je selektor reprezentacije Svetislav Pešić zajedno sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem i predsednikom KK Pirot Bojanom Ranđelovićem sa članovima Košarkaškog kluba Pirot bio pravi domaćin manifestacije. Bivše košarkaše predvodili su Siniša Tasić Kiki, Tomislav Panajotović Minik, Jovan Tričković Šerpa, Mile Jovanović Širac, bivši as Pirota i Crvene Zvezde Zoran Lazarević, Dragan Filipović, Saša Pančić, Steva Stamenović, Vule Mladenović, Mile Mržljak, Žarko Čirić, Nenad Dimitrijević, Zoran Tošić, Aleksandar Panić, Zoran Jocić, Zoran Gerov, Aleksandar Ćirić, Saša Vasić, Oliver Lola Kostić, Zoran Sotirović, Dragan Mitić, Dragan Jovanovič Gaca, Milan Andonović Perkins, Ivica Lakićević, Vladimir Jovanović, Marko Spasić, Milan Todorović Pižon, Matija Mladenović, Miodrag Stojanović Skansi, Vladislav Stanisavljević Vlajs, Sanel Mukanović, Vladica Ranđelov, Ivan Pendić, Dušan Lilić, sve do aktuelnih igrača Dušana Filipovića, Nikole Đonlića, Miloša Vukićeviča, Dimitrija Đorđevića, Uglješe Radulovića, Luke i Vuka Vasića, Vladimira Stefanovića i ostalih. Prisutani su bili pirotski mediji i novinari, Aleksandar Miletić iz Beograda, Dragan Panajotović i Bane Ignjatović iz Niša, i naravno mnogi drugi istaknuti sportski radnici, sportisti i njihove porodice, bivši i aktuelni treneri i velikani ovog sporta i mnogobrojni ljubitelji košarke u Pirotu.


Čestitamo svim Piroćancima veliki jubilej sa željom da se stogodišnjica kluba proslavi na još impozantniji način!


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑