vesti

Published on September 26th, 2022 | by admin

0

IN MEMORIAM – JOVAN TOMANOVIĆ 1961-2022

U subotu, 24. septembra 2022.g. u 61. godini od posledica srčanog udara preminuo je Jovan Tomanović Tomanko, jedan od najsjajnijih pirotskih košarkaša svih vremena.

Jovan Tomanović je rođen 31. maja 1961. u Pirotu. Prve košarkaške korake je naučio u petom razredu osnovne škole kod nastavnika Mike Rančića da bi sa prvim timom počeo da trenira u 14-oj godini i debituje u 15-oj u Drugoj saveznoj ligi Jugoslavije (1976.g.). Već sa 18 godina je bio prvi strelac ekipe (1979), da bi to ponovio još tri puta (1985/1986, 1986/1987 i 1988/1989). Klupski je rekorder po proseku koševa po utakmici kada se gleda cela igračka karijera.

Jedan je od malobrojnih izdanaka pirotske košarke sa potencijalom za veliku scenu jugoslovenske košarke. To naravno nije prošlo nezapaženo, pa je već kao 17-godišnjak je otišao u sarajevsku Bosnu kod trenera Bogdana Tanjevića, ali se tamo zadržao samo mesec dana jer su propozicije sprečavale prelazak maloletnim igračima iz jedne u drugu republiku. Iste te 1978. godine Jovan Tomanović je proveo nekoliko meseci u beogradskom Radničkom LMK, čiji je prvi trener bio Bata Đorđević a pomoćni Božidar Maljković. Sve se to dešavalo uz igranje Srpske lige za KK Pirot. Prvi zvanični odlazak iz kluba je usledio već krajem sezone 1979. u kojoj je Tomanko bio prvi strelac ekipe. Prešao je u čačanski Borac čiji je trener bio Slobodan Koprivica, pomoćni Ratko Joksić a kondicioni Luka Stančić. Svi su oni bili pod nadzorom čuvenog profesora Aleksandra Ace Nikolića, koji je zvanično bio “tehniko” kluba. Na žalost, nepredvidiva ćud mladog pirotskog košarkaša koštala ga je odlaska iz Borca, a u krajnjem ishodu i bogate košarkaške karijere jer je na sličan način 1980g. otišao i sa priprema juniorske reprezentacije u kojoj mu je cimer bio Goran Grbović a saigrači Marko Ivanović, Čutura, Zorkić a trener Luka Stančić. Sve postignuto kasnije bilo je ispod nivoa talenta i eksplozivnosti koje su bile nesvakidašnje. Odslužio je vojsku i nastavio da igra u više klubova (Kombinat Zrenjanin, Kumanovo), da bi karijeru okončao u Pirotu 1993. godine odigravši ukupno 12 sezona za svoj matični klub, uz neverovatne partije ali i velike incidente.

Pored titule četvorostrukog najboljeg klupskog strelca i titule najboljeg pirotskog sportiste za 1987.godinu, posebno će se pamtiti njegova igra protiv “22 decembra” u Palati sportova na Novom Beogradu 1989. godine, kada je postigao 59 koševa protiv ekipe za koju je igrao čuveni Dražen Dalipagić, koji je tada Pirotu dao “samo” 45 koševa.

Dobar deo prve decenije 21. veka proveo u Košarkaškom klubu Pirot kao trener mlađih kategorija, posle toga se nije bavio košarkom jer je radio u Sportskom centru Pirot, da bi poslednje godine života proveo u bolesti i svojevrsnoj izolovanosti, da bi se početkom septembra 2022. godine preselio u Dom za stare u Dimitrovrgradu, gde je ubrzo, 24. septembra 2022.g. umro usled posledica srčanog udara u svojoj 61. godini.

Sahrana Jovana Tomanovića će se obaviti u ponedeljak, 26.09.2022. na starom pazarskom groblju u 14 časova.

Večna mu slava i hvala!

Košarkaški klub Pirot


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑