vesti

Published on September 19th, 2016 | by

IN MEMORIAM – BRANISLAV ĆIRIĆ 1932-2016

U ponedeljak, 19.09.2016. je u 84. godini preminuo Branislav Ćirić, jedan od osnivača KK”Pirot”.

Branislav Bane Ćirić je uz Zvonimira Minčića najzaslužniji za formiranje košarkaškog kluba “Pirot”. Od osnivanja je bio sve i sva u novom klubu, u izdvojenoj košarkaškoj sekciji iz Društva za telesno vaspitanje (DTV) “Partizan”. Bio je Bane i trener i tehnički sekretar, čak i igrač kada je trebalo. Organizovao je upravu, prvu Skupštinu Kluba, izradu terena u Gimnaziji, postavljane koševa, rasvetu za noćne utakmice, putovanja na utakmicama. Posebno je zapamćen kao organizator igranki u Sokolani, kada je novac od tih ulaznica kasnije ulagan u izgradnju omladinskog stadiona.

2-bane-kari-i-zvonko-2005

Magistar fizičkog vaspitanja (na katedri za sportsku medicinu u Beogradu) i cenjeni profesor pirotske gimnazije je bio pionir u svemu, stvaralac koji je između ostalog obeležio prve decenije pirotske košarke. Bio je inovator u svim sferama svog života i rada. Koliko je bio cenjen govori i poziv Košarkaškog saveza Jugoslavije da bude počasni gost Evropskog prvenstva u košarci organizovanog 1961. godine na beogradskom Sajmištu.

3-bane-trener-1956

Upravo tada je iskoristio priliku da dobije i donese u Pirot košarkašku loptu “Bisnel”, koju je potom odneo i u “Tigar” da zainteresuje kolektiv da otpočnu proizvodnju lopti (ideja je zaživela tek 1966. godine). Branislav Ćirić je dobitnih brojnih visokih priznanja. Godinama je bio član Skupštine KK”Pirot”.

4-bane-1956-ut-vs-galata-saraj

Sahrana Branislava Ćirića će se obaviti u utorak, 20.09.2016. na starom pazarskom groblju u 14 časova.


About the AuthorBack to Top ↑