vesti

Published on August 18th, 2015 | by

Film “Svetislav Pešić, više od trenera” prikazan u Pirotu

Pred punom salom Doma kulture film “Svetislav Pešić, više od trenera” premijerno je prikazan u Pirotu u subotu, 15. avgusta 2015. od 19 časova.

Svetislav Pešić je još jednom svojim piroćancima priuštio događaj za pamćenje filmom koji je više od filma baš onoliko koliko je Kari više od trenera. Film je prikazan u Beogradu i Palermu, gde je na festivalu dobio prvu nagradu, videće ga i u Berlinu na evropskom prvenstvu i svuda će biti odgledan sa puno pažnje i divljenja. Ipak, u Pirotu je Kari svojim sugrađanima podario posebnu ljubav dovevši na projekciju svoju porodicu sa unukom Lukom čime je posebno dirnuo sve u prepunoj sali Doma kulture. Film jeste priča o jednom izuzetnom životnom putu uspešnog čoveka ali je iznat svega, osetilo se u sali, film sa dušom. Osetilo se to pogotovo kad se Kari pojavio na platnu na svom biciklu i posebno kada je u razgovoru sa svojim sugrađanima pričao šta sve mora da se prođe u životu da bi se stiglo do uspeha. Komentar jednog piroćanca na pomenuti put uspeha dao je posebnu nijansu filmu i nasmejao sve u publici.

2 slikaNa projekciji su bili prisutni i režiser filma Željko Mirkoviće, koscenarista Boban Mitić (predložio pred  skupom da Omladinski stadion dobije Pešićvo ime), predsednik opštine Vladan Vasić (koji se podičio Karijem kao promoterom grada Pirota), mnogi Karijevi saigrači i sportski saradnici, prijatelji i ostali njegovi poštovaoci sve do brojnih mladih igrača KK”Pirot”. Konferansije je bio novinar i savremenik Karijeve pirotske karijere Nenad Paunović, koji je na svoj način predstavio aktere i sam film, koji je trajao 1 sat i 14 minuta.

Potsetimo, film “Svetislav Pešić, više od trenera” rađen u produkciji Intermedianetwork, lična je i profesionalna priča o jednom od najuspešnijih evropskih košarkaških trenera Svetislava Karija Pešića. Šta je to što ga čini pobednikom otkrivaju najpoznatiji igrači, treneri, sportski svetski lideri koji su radili i rade sa njim, ali takođe i njegovi najbliži. Film je sniman u Barseloni, Minhenu, Berlinu, Beogradu i Pirotu i prati ključne Karijeve uspehe i otkriva tajnu uspeha poznatog košarkaškog trenera, nekadašnjeg šampiona Evrope i sveta sa reprezentacijom Jugoslavije, prateći njegov put od Pirota do Minhena u kojem je danas trener Bajerna. U filmu učestvuje dvadesetak poznatih imena iz sveta sporta, među kojima su Aleksandar Đorđević, Vlade Divac, Dejan Bodiroga, Huan Karlos Navaro, Đosep Pep Gvardiola, Đosep Marija Bartomeu, Bastijan Švajnštajger, Žarko Zečević, Žarko Varajić, Hening Harniš, Henrik Redl … Režiser filma je Željko Mirković, scenaristi su Aleksandar Miletić i piroćanac Boban Mitić, montažer Pavle Nikić, direktori fotografije: Pepo Senco, Erasmus Berlin, Christopher Hewel, Bogdan Babović, Dragiša Krstić, Zoran Čolić i Željko Mirković. Producent filma je Zvonimir Šimunec a kompozitor Rade Radivojević.

Svetislav Kari Pešić je neposredno pre projekcije filma na terenu “ŠUP-a” (Tehnička škola) otvorio renovirani košarkaški teren koji je dobio njegovo ime. Novac za renoviranje terena obezbedila je kompanija Mozzart u okviru svoje kampanje “100 košarkaških terena”, a inicijativu da se baš ovaj kultni pirotski sportski teren renovira pokrenuo je putem društvenih mreža mladi piroćanac Stefan Simonović.

3 slika
Našao je kari vremena i da sa upravom KK”Pirot” porazgovara o radu kluba, pa čak i da trenerima svog matičnog kluba na “Planinarskom domu” održi mini predavanje o trenerskom poslu odgovorivši na sva pitanja. U hladovini Stare planine demonstrirao je Kari nesebično pozicije igrača na terenu i pored dragocenih saveta trenerima svima pokazao nesvakidašnju energiju koja ga je i dovela do visina do kojih je dosegao. Možda je ta energija ključ njegovog uspeha iako, kako sam kaže, nikada nije planirao da bude trener.

4 slikaOrganizator projekcije KK”Pirot” se posebno zahvaljuje Kariju koji je insistirao da sav prihod od ulaznica bude usmeren u razvoj mladih selekcija kluba.


About the AuthorBack to Top ↑