vesti

Published on February 26th, 2015 | by

KK”Pirot” dočekuje leskovačko “Zdravlje”

U 19. kolu Druge lige Srbije na domaćem terenu KK”Pirot” dočekuje leskovačko “Zdravlje”. Utakmica se igra u subotu, 28. februara 2015.g. od 18 časova u sportskoj hali Kej.

KK”Pirot” je prvi put igrao sa leskovačkim ekipama daleke 1953 sa tadašnjom “Dubočicom” i 1954. godine sa leskovačkom “Slogom” pa opet sa “Dubočicom” u KUP-u. Tada su jedino prokupčani bili piroćancima takmac sa regiona istočne i južne Srbije. “Zdravlje” je osnovano 12 godina posle “Pirota”. Tek kada je 1965. godine “Pirot” ispao iz Jedinstvene srpske lige i u sezoni 1965. igrao Srpsku ligu-Jugoistok i osvojio 1. mesto, tada je igrao sa leskovačkim “Srednjoškolcem” (današnjim “Zdravljem”) koji je na kraju sezone bio drugi. Ipak “Pirot” nije uspešno prošao kvalifikacije za viši rang pa je 1966.g. ponovo bio prvak Srpske lige-Jugoistok a “Srednjoškolac” bio opet drugi. Par sezona kasnije “Pirot” umalo nije postao prvoligaš. Ipak, od tada je usledio niz godina kada je “Pirot” igrao respektabilne lige (uglavnom Drugu ligu Jugoslavije).

Prve takmičarske utakmice sa (novoimenovanim klubom) “Zdravljem” odigrane su u sezoni 1972. kada je “Pirot” nakon ispadanja opet igrao Srpsku ligu-Jug. Pirot je ponovo bio prvi a Zdravlje deveto na tabeli. Igrali su tada i “letnju ” ligu ali je Pirot za leskovčane bio nepobediv. Ponovo su zajedno bili u ligi 1974/1975 kada se Zdravlje najzad plasiralo u Drugu ligu. Oba kluba su tada bila plasirana na sredini tabele (Pirot nešto malo iznad). U narednim sezonama su “Pirot” i “Zdravlje” nastavili rivalitet u istim takmičenjima da bi ’90-ih “Pirot” krenuo nizlaznim a “Zdravlje” uzlaznim putem, sve do Prve lige.

Od ove sezone je leskovačko “Zdravlje” novi član Druge lige Srbije. Uoči sezone 2014/2015 “Pirot” je bio bolji u obe prijateljske utakmice, kao i na prvenstvenoj utakmici u Leskovcu u 6. kolu kada je “Pirot” pobedio rezultatom 75:81. Upravo je ovaj podatak možda i pravi motiv leskovčana da odigraju što bolju utakmicu u Pirotu.

Pored takmičarskog rivaliteta košarkaške klubove “Pirot” i “Zdravlje” posebno povezuje veliki prijatelj KK”Pirot” leskovčanin Ivan Tometić Špile. Pokojni Špile je najpre bio rukometni reprezentativac a potom košarkaš u niškom “Studentu” i naravno “Zdravlju”. Kasnije je bio trener mnogih klubova u južnoj Srbiji i kasnije košarkaški delegat. Uvek je bio rado viđen i dobro dočekan u Pirotu.

Od igrača iz leskovca piroćanci se dobro sećaju pleja Lazara Kocića koji je u “Pirotu” odigrao dve sezone (2007/08 i 2010/11). Ipak ono što posebno povezuje dva predstojeća rivala jeste nekadašnji igrač “Zdravlja” a sada kapiten “Pirota” leskovčanin Sanel Mukanović.

Sve u vezi takmičenja 2.MLS možete pratiti na sajtovima:
www.kss.rs / www.rksis www.kkpirot.com

Možete pratiti sve promene rezultata utakmica 2.MLS uživo na sajtu www.kss.rs. Ipak, tek gledanjem utakmice uživo doživljaj je potpun. Zato dođite u halu Kej u subotu u 18 časova i podržite KK”Pirot” na najbolji način.


About the AuthorBack to Top ↑