vesti

Published on December 22nd, 2013 | by

0

Promocija knjige “Kroz Pirot i košarku”

U subotu, 21. decembra 2013. godine od 14,30 časova u svečanoj sali pirotske Gimnazije održana je promocija knjige “Kroz Pirot i košarku” Jovana Tričkovića Šerpe.

Jovan Tričković Šerpa, legenda pirotske košarke, je na promociji svojevrsne publikacije o svojoj bogatoj sportskoj i radnoj karijeri okupio legendarne srpske trenere Božidara Maljkovića, Bratislava Batu Đorđevića, Vladislava Laleta Lučića i Ratka Joksića, kao i članove lokalne samouprave na čelu sa Vladanom Vasićem koji pre promocije priredio prijem tim povodom i koji je u ime opštine pozdravio skup na samoj promociji knjige. Bili su prisutni i mnogi drugi zaljubljenici u pirotski sport a posebno košarku.

Na samoj promociji je autor knjige Jovan Tričković Šerpa govorio kako su u knjizi su prikazani začeci pirotske košarke, svi pirotski košarkaši i treneri koji su ostavili traga u srpskoj košarci, kao i detalji o proizvodnji prve srpske košarkaške lopte koja je proizvedena upravo u Pirotu u fabrici “Tigar”. Pričalo se i o mnogobrojnim anegdotama koje se i danas prepričavaju među ljubiteljima košarke u Pirotu. Videli su posetioci promocije i čuvene panoe sa slikama iz starih vremena i pričalo se i o razvoju rukometa, odbojke, sporta uopšte, što je potkrepljeno novinskim članicima, izveštajima sa utakmica, fotografijama.

Božidar Maljković je rekao da je na ljudima poput Šerpe počivala naša košarka: “Svaki od gradova u Srbiji u kojima su postavljani temelji srpske košarke imao je svoga Šerpu, čoveka koji je za sve zadužen, od projekcije lopte, preko sudije, trenera, svega. Danas takvih ljudi nema. Duboko smo mi svi koji pamtimo ta vremena nesretni”.

Vladislava Lučića je ova knjga vratila u vremena kada je naša zemlja bila svetska velesila u košarci: “To su bila sretnija vremena, mnogo humanija, mada ja mislim da i sada Srbija, iako mala zemlja, može da se vrati na staze stare slave sa novim trenerom, mojim nekadašnjim igračem koga sam trenirao Sašom Đorđevićem”

Nakon promocije knjige Šerpa i negovi prijatelji su se preselili u halu Kej gde je odigrana revijalna utakmica veterana. Za ekipe “belih” i “plavih” Šerpinih prijatelja nastupili su svi oni koji su smogli snage da se skinu u sportsku opremu. Bilo je neizvesno do samog kraja, pobednika je odlučila penal završnica a zahvaljujući našem Šerpi pobedila je košarka.

REVIJALNA UTAKMICA VETERANA, subota, 21.12.2013. hala Kej, Pirot
“BELI” : “PLAVI” 67:64 (10:12, 17:17, 19:12, 21:23)

“Beli”: Lakićević 6, M.Kostić 2, B.Kostić, Marković 5, Golubović, Stanojević, Marinković 16, Vučić 6, A.Đorđević 4, Zlatković 15, Sotirov, Mitić 13. Trener: Jovan Tričković Šerpa

“Plavi”: Simov 1, M.Đorđević, Sorgić, Veselinović 5, Vuković, Zanijarski, Kofilevski, D.Đorđević 18, Nikiforov 7, Deljanin 2, Danilović 22, Kljajević 6, Gerov 3. Trener: Dimče Kofilevski

Sudije: Stamenović (Pirot), Ćirov (Dimitrovgrad. Delegat: S. Đelević (Pirot)

Napomene:

Napomena: Knjigu “Kroz Pirot i košarku” Jovana Tričkovića Šerpe možete kupiti uplatom na namenski žiro račun: 160-3000100014964-81 (banka Intesa) svrha doznake: Uplata za knjigu. Cena: 1.500,oo din. Knjigu dobijate nakon uplate poštom.

Knjigu “Kroz Pirot i košarku” Jovana Tričkovića Šerpe po ceni od 1.500,oo dinara možete kupiti u Pirotu u knjižari “PI PRESS” koja se nalazi u centru grada u Dragoševoj ulici.

Možete pozvati telefonom i autora knjige Jovana Tričkovića Šerpu na telefon 010/ 324-424 i dobiti informaciji o vremenu i mestu gde možete da platite i preuzmete knjigu.


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑